
Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου το πρόγραμμα «Μπαταρίες στις επιχειρήσεις»
Την παράταση για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Μπαταρίες στις επιχειρήσεις» έχει αποφασίσει στο ΥΠΕΝ. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία κανονικά έληγε Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου.
Ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ η παράταση υποβολής αιτήσεων του προγράμματος έως τις 31 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το υπουργείο, πέραν της παράτασης, ειδικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τροποποιούνται και οι εξής όροι:
- Η απαίτηση να ενεργοποιείται η σύνδεση του σταθμού (ηλέκτριση) έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Πλέον, για την ολοκλήρωση της επένδυσης επαρκεί η αγορά και η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού (σύστημα αποθήκευσης).
Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη ηλέκτρισης της επένδυσης, δεν επιδοτείται η κατηγορία δαπάνης «Κόστος Διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ»
- Η απαίτηση για υποβολή των όρων σύνδεσης το αργότερο έως 2 μήνες μετά την απόφαση έγκρισης, αλλάζει σε έως 4 μήνες.
Η παραπάνω απαίτηση αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή προκαταβολής έως 40% στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλίζεται η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για κάθε επένδυση, στο επίπεδο του εκάστοτε υποσταθμού.
Αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος:
Όσον αφορά την ανταπόκριση των εταιρειών, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τις επιχειρήσεις μικρού και μεγάλου μεγέθους. Αντίθετα, πιο μικρή είναι η συμμετοχή μεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η παραπάνω εικόνα είναι λογική, από τη στιγμή που μία μεγάλη επιχείρηση δεν έχει πρόβλημα εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων για την κάλυψη του κόστους του έργου που δεν καλύπτεται από την επιδότηση. Επίσης, και για τις μικρές επιχειρήσεις ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι περιορισμένος, καθώς χρειάζονται ένα φωτοβολταϊκό και μια μπαταρία μικρής ισχύος για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αντίθετα, οι μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέσουν ένα σημαντικό ποσό (για τα οικονομικά τους μεγέθη) για να εγκαταστήσουν ένα ηλιακό σύστημα με net billing ή virtual net-billing και μία μονάδα αποθήκευσης μεγαλύτερης ισχύος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμούς, οι οποίοι μάλιστα ενισχύονται από το γεγονός ότι κατά κανόνα μέρος των ίδιων κεφαλαίων θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό ισχύος άνω των 100 κιλοβάτ, για να επιδοτηθούν για την προσθήκη μπαταρίας, τα χρονικά περιθώρια για να κάνουν τους υπολογισμούς τους ήταν αρκετά στενά, με βάση την αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Κι αυτό γιατί το υφιστάμενο χρονικό «παράθυρο» υποβολής αιτήσεων (από 13 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου) περιλαμβάνει μόνο ένα 10ήμερο (1-10 Φεβρουαρίου) για αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ για το φωτοβολταϊκό – με την αίτηση να αποτελεί προαπαιτούμενο για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα είχε μικρή αποτελεσματικότητα μια περιορισμένη παράταση (π.χ. κατά ένα μήνα) για τις αιτήσεις υπαγωγής, αφού αυτό θα σήμαινε πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα «κέρδιζαν» μόνο ένα επιπλέον 10ήμερο για την αίτηση σύνδεσης του φωτοβολταϊκού.
πηγή : energypress